Bussiness-Events

Business Events: Beste recept voor maximaal rendement

Business Events: Met het organiseren of bezoeken van business events, bouwt u aan een sterke klantrelatie. Is uw investering in tijd, geld en energie, echter altijd voor 100% effectief besteed? Het binden van huidige klanten en het vinden van nieuwe klanten is het gezamenlijke doel. Het recept om dit te bereiken is er in velen vormen en smaken. Organisaties zullen de benodigde investeringen massaal blijven doen, zolang men tijdens de evaluatie kan concluderen dat het event zijn rendement heeft opgeleverd. Wanneer u terugkijkt naar de laatste tien business events waar u bij betrokken bent geweest. Hebben deze allemaal het rendement opgeleverd die conform waren aan uw eisen? Het vervolg van dit artikel is bestemd voor de Relatiemanager, Directeur, Marketeer en Eventmanager, die deze vraag ten allen tijde, volmondig met ‘JA’ wilt beantwoorden!

De aanhoudende populariteit van business events

Business events bezoeken en/of deze zelf organiseren, is een van de meest traditionele, maar ook meest effectieve tools om in contact te komen met uw klant/prospect. Dit wordt onderstreept door de steeds verdere uitbreiding van het evenementenaanbod. Denk bijvoorbeeld aan de talloze vakbeurzen, seminars , congressen en symposiums, waar u ongetwijfeld regelmatig uitnodigingen voor ontvangt. Het aanbod van B2B -dienstverleners, die gespecialiseerd zijn in het organiseren van business events, groeit de laatste decennia ook exponentieel. De aanhoudende populariteit van business events, vindt zijn herkomst in het (ouderwetse) persoonlijke contact tussen mensen. Wij van Team Loyalty geloven dat klantenbinding op sociaal/emotioneel niveau, de meest waardevolle prestatie is binnen zakelijk relatiebeer. Zeker nu het contact tussen afnemer en klant steeds meer gefocust is op ‘online’.

Wanneer u effectief bent

Het resultaat van een business event, ongeacht of u bezoeker bent of organisator, is meetbaar te maken door het rendement te onderzoeken. Voor de evaluatie van een event, met als doel om rendement in kaart te brengen, zoekt men (bewust of onbewust) antwoord op de volgende vragen:

Heb ik de juiste mensen ontmoet/gesproken tijdens het event?

Heeft mijn participatie (nieuwe) commerciële kansen opgeleverd?

Heb ik alle kansen optimaal benut voor mijzelf en mijn organisatie?

Was mijn investering in tijd, geld en energie de moeite waard?

Zijn mijn persoonlijke doelstellingen met deze investering behaald?

Zal ik het de volgende keer opnieuw op deze manier aanpakken?

 

In een ander artikel, beschrijven wij de grootste faalfactoren van zakelijke evenementen. Onze ervaring leert namelijk dat men vrijwel nooit een positief antwoord kan geven op alle vragen die hierboven staan. Dit komt doordat de enorme hoeveelheid aan mogelijkheden binnen business events, gepaard gaat met een grote verscheidenheid aan mensen die participeren. Ieder mens heeft een ander karakter, een andere persoonlijkheid en daarom een andere kijk op effectief zakelijk relatiebeheer. Hierdoor kunnen de interesses en behoeftes van participanten, bijzonder ver uiteenlopen van elkaar.

Het maakt dus niet uit of u organisator bent, of bezoeker van business events. In beide gevallen blijft rendement uit, wanneer er geen match is met behoefte en voorkeur van ieder individu. De negatieve uitkomst van business events zijn hieronder geschetst voor zowel de ‘Bezoeker’ als de ‘Organisator’.

Bezoeker: Op een zekere dag, wordt er een envelop op uw bureau gelegd waar het woord ‘uitnodiging’ op staat. De afzender is een goede zakenrelatie van u, die al een lange periode uw product/dienst afneemt. Het betreft een uitnodiging voor een door uw klant georganiseerde seminar over cyber security en privacywetgeving. De seminar vindt plaatst buiten kantooruren. Omdat het onderwerp relevant is en omdat u het fijn vindt om nieuwe mensen (of prospects) te ontmoeten, besluit u om te participeren aan het event. Tijdens het event blijkt echter dat het programma volledig gevuld is met spreektijd van deskundigen en dat er geen mogelijkheden zijn om te netwerken. Uiteraard heeft U veel nuttige informatie kunnen ontvangen. Maar is dit business event, voor u als bezoeker, 100% effectief geweest? 

Organisator: Omdat u het belangrijk vindt om uw klanten en zakenrelaties, ook op informeel niveau te onderhouden, organiseert u jaarlijks een open dag bij u op kantoor. Hierin komen product-releases aan bod, krijgen bezoekers het welbekende ‘kijkje in de keuken’ en is er als afsluiting een hapje en drankje te nuttigen. Het is belangrijk voor u, dat het programma bestaat uit formele en informele contactmomenten, zodat de kans groter wordt dat de genodigde zich geroepen voelt om de participeren. Op de dag van het event blijkt echter dat er nog geen 40% van alle genodigden is komen opdagen. Ook de mensen die de afgelopen jaren trouw zijn langsgekomen, hebben dit jaar helaas afgezegd vanwege andere prioriteiten. Doordat er minder mensen aanwezig waren, had u meer mogelijkheden om een-op-een aandacht te geven. Kunt u echter concluderen dat uw investering het maximale rendement heeft opgeleverd?

Haal alles uit uw business events

Met bovenstaande voorbeelden in het achterhoofd, kunt u gerust concluderen dat het rendement van ieder business event afwijkt. Vaak zorgen externe factoren er voor, dat genodigden niet aan uw business events zullen participeren of dat u zelf niet ingaat op een dergelijke uitnodiging. Toch zijn er voldoende mogelijkheden om uw klant op de juiste plek te krijgen, zodat u kunt bouwen aan een langdurige en vruchtbare relatie. Wij van Team Loyalty adviseren daarom om ‘Event Matching’ toe te passen. Deze methode is door ons zelf ontwikkeld, op basis van ruim 30 jaar ervaring in zakelijk relatiebeer en klantenbinding.

 

Heeft u interesse in ‘Event Matching’ en welke resultaten u met deze methode kunt behalen? Download dan gratis onze whitepaper genaamd ‘Relatiebeheer als Groeistrategie’ en ga direct zelf aan de slag!

Relatiebeheer als Groeistrategie

  Pas de methode in onze whitepaper nu zelf toe:

 

✓  Versterk de relatie met uw belangrijkste klanten
✓  Bouw aan loyaliteit op een persoonlijke manier
✓  Creëer diverse Up- en Cross-sell mogelijkheden
✓  Onderscheid u nog meer ten opzichte van uw concurrent
✓  Bespaar aanzienlijk op uw relatie- en marketingbudget!