B2B klantloyaliteit

Instant gratification en de kracht van evenementen

Wat is instant gratification?

Jarenlang zegels sparen en bij een volle kaart korting krijgen op producten is voor business-to-business niet weggelegd. Zakelijke klanten hebben minder geduld dan vroeger en willen het gevoel hebben dat hun zakelijke investering, vrijwel direct, wordt beloond. Dit gedrag wordt ook wel instant gratification genoemd. Een begrip dat wordt gebruikt om aan te tonen dat klanten niet meer de voorkeur geven aan een beloning op de lange, maar op de korte termijn.

“Instant gratification komt voort uit de structuur in ons brein die ervoor zorgt dat we gedrag aanleren. We proberen iets uit en als daar een positief resultaat uit volgt, worden we niet alleen beloond met dat resultaat, maar onze hersenen krijgen ook een dosis dopamine toegediend en dat geeft een gelukkig gevoel.”_Aldus neurowetenschapper en hersenonderzoeker Victor Lamme

Hoe pakt u, als B2B-bedrijf, dat het meest effectief aan?

Door de klant op korte termijn voor de zakelijke relatie te belonen, te verrassen en gehoor te geven aan feedback stimuleert u een moment van geluk. Oftewel: met instant gratification werkt u actief aan de relatie met uw klanten.

Het doorslaggevende karakter van een evenement

Veel bedrijven geven de voorkeur aan het versterken van de klantloyaliteit en merkbeleving via online media. De manieren om klanten offline aan een bedrijf te binden, krijgen daardoor (onterecht) minder aandacht. Dat betekent niet dat offline klantcontact geen effectieve manier is om de klantloyaliteit te verhogen. Zakelijke klanten uitnodigen voor evenementen is bijvoorbeeld nog altijd een goede manier om de interactie met klanten in een offline omgeving te vergroten. We hebben het dan niet over een netwerkborrel in de vorm van een hapje en een drankje. Een zakelijk evenement kan veel meer zijn dan dat. Door klanten uit te nodigen voor evenementen waar zij graag naar toe willen, vergroot u de persoonlijke betrokkenheid bij het bedrijf, prikkelt u emoties en toont u gepaste waardering voor uw (klant)relatie.

De gunfactor

Bij het versterken van de klantrelatie spelen emotie en beleving een belangrijke rol. Klanten uitnodigen voor persoonsgebonden evenementen is dan ook dé manier om klanten aan uw bedrijf te binden. Zo heeft u tijdens het uitnodigingsproces en na afloop van het evenement regelmatig belangrijke contactmomenten met uw klant en zo laat u, als bedrijf, een blijvende en positieve indruk achter. De gunfactor die ontstaat, is vervolgens van onschatbare waarde.

Originaliteit maakt indruk

Met een exclusief aanbod van passende evenementen springt u boven de massa uit. Want doordat het evenement wordt gewaardeerd, wordt uw bedrijf daarmee ook gewaardeerd. En door klanten evenementen te kunnen aanbieden, waar vaak slechts een beperkt aantal kaarten voor zijn, stijgt de waardering voor het bedrijf enorm. Door een klant posietief te verrassen, door op maat een relatiegeschenk of uitnodiging aan te bieden, vergroot u de klantbinding en verhoogt u daarmee aantoonbaar de loyaliteit.

De follow-up als belangrijk onderdeel van het proces

Zowel positieve reacties als opbouwende feedback is waardevolle informatie voor een bedrijf. Door na het evenement telefonisch of online contact met de klant op te nemen, toont u als bedrijf betrokkenheid. Daarnaast kunt u, indien nodig, het loyaliteitsprogramma afstemmen op de behoeften.

Hoe persoonlijker, hoe loyaler

Door het klantcontact offline te versterken, individuele klantgegevens te verzamelen en een goede follow-up te verzorgen, verhoogt u de kans op een unieke klantervaring. De klant wordt beloond voor zijn investering. En uit ervaring weten we inmiddels dat wanneer er voor klanten iets extra’s wordt gedaan, dit de loyaliteit enorm vergroot.

Bent u op zoek naar een expert op het gebied van klantenloyaliteit die uw bedrijf hierbij kan helpen? Ontdek wat Team Loyalty voor u en uw klanten kan doen.