De voordelen van Klant-DNA

Wat is klant-DNA?

Klant-DNA is een uitgebreid profiel over de klant. Zoals met menselijk DNA een persoon kan worden geïdentificeerd, zo kan met klant-DNA het gedrag en de voorkeuren van klanten worden geanalyseerd. Oftewel: klant-DNA is informatie over de klant en geeft inzicht in de meest effectieve manier voor het vergroten van de persoonlijke betrokkenheid.

Klantkennis

Klant-DNA laat zien wie van jouw klanten ontevreden, tevreden of loyaal zijn. Doordat je deze relevante informatie over de individuele klant verzamelt, weet je hoe je de zakelijke relatie kunt behouden of zelfs kunt versterken. Daarnaast helpt klant-DNA om klanten op te sporen die belangrijk zijn voor het voortbestaan van een bedrijf. Deze kennis kan gebruikt worden als een bedrijf na wilt gaan of er genoeg aandacht aan klanten wordt gegeven. Door klanten de juiste aandacht te geven, is de kans groot dat het klantverloop afneemt en het bedrijf op financieel niveau groeit.

Meten is weten

Een bedrijf mag zich klantgericht noemen als zij weet wat er in het hoofd van zijn klanten omgaat, weet waar klanten behoeften aan hebben en waar hun interesses liggen. Op deze manier wordt helder:

  • welke klanten open staan voor (meer) persoonlijk contact.
  • wat het juiste moment is om met de klant contact op te nemen, waardoor de contactmomenten niet als spam worden ervaren.
  • op welke manier het bedrijf kan laten zien dat ze de samenwerking waardeert.
  • hoe zij het verwachtingspatroon van hun klanten kunnen overtreffen.Klant-DNA is onderdeel van een aanpak die nodig is voor meer klantloyaliteit. Het geeft een bedrijf de mogelijkheid om zakelijke relaties op persoonlijk vlak te binden, maar ook om inzicht te krijgen in waar men in investeert.
  • De kans is groot dat het aantal conversies zal toenemen, evenals het aantal nieuwe klanten.
  • Daarnaast is er een reële kans dat bestaande klanten klant blijven.
  • Doordat bedrijven een product aanbieden die in lijn ligt met de interesses van de klant, groeit het loyaliteitsgevoel en zullen er meer producten worden verkocht.
  • Er zal een verschil te zien zijn in het aantal klanten dat overstapt naar een concurrent.

Aandacht voor klantloyaliteit

Door met klant-DNA aan de slag te gaan, krijgen de over het algemeen complexe producten in de B2B een menselijk karakter. Het product krijgt emotionele waarde, waardoor blijvende positieve indrukken worden gelinkt aan het bedrijf. Dit resultaat draagt bij aan de ontwikkeling van loyaal klantgedrag.

Een must voor ieder bedrijf

Wanneer je weet wie je klanten zijn, inhoeverre zij tevreden zijn en hoe zij zich gedragen, ben je in staat om klantrelaties te onderhouden en te versterken. Je hebt inzicht in de manier waarop je de persoonlijke betrokkenheid kunt verhogen en een uitzonderlijk klantcontact kunt opbouwen. Daarnaast heeft een bedrijf meer controle over de investering(en) in het relatiebudget. Het maakt resultaten meetbaar. Je kunt inschatten wanneer welke klant welk bericht wilt ontvangen en welke boodschap je in dat bericht moet vertellen. Op deze manier creëer je een positieve ervaring om het primaire product heen.

Als je weet op welke manier jij jouw relaties iets onvergetelijks kan bieden, laat je zien dat je hen begrijpt en het belangrijk vindt dat zij keer op keer voor jouw bedrijf te kiezen.