4 trends

Klantloyaliteit verhogen? Let op deze 4 trends in 2019

Hoe verhoogt u de klantloyaliteit bij uw B2B-relaties? Het sleutelwoord is ‘trendwatching’! Gelukkig zien wij dat bedrijven hier steeds vaker op inspelen binnen hun strategie voor relatiebeheer. Eén ding is helder: Zakelijke relaties op een persoonlijke manier aandacht geven, biedt kansen om klantloyaliteit te creëren, relaties te versterken én deze te behouden. De wereld zit niet stil! Beweeg mee met de trends en maak uw bedrijf klaar voor de toekomst!

Om de kans te vergroten dat u uw concurrenten volgend jaar een stap voor bent, is het belangrijk dat u weet welke trends in 2019 de klantloyaliteit kunnen vergroten. Wij hebben er vier op een rijtje gezet.

Vier trends voor het effectief verhogen van klantloyaliteit voor uw B2B-relaties. Door oprechte interesse te tonen en door maatwerk te leveren, bouwt u structureel aan klantenbinding en verhoogt u de klantloyaliteit
trend1

Trend 1: Het salesteam is de motor voor klantloyaliteit

Het salesteam is het eerste en het laatste aanspreekpunt voor uw klant. Zorg voor persoonlijke interactie door regelmatig met (potentiële) klanten in gesprek te gaan. Bedenk dat er in eerste instantie, een interactie plaatsvindt tussen twee personen en niet tussen twee bedrijven/merken. Schep vertrouwen door een helder en realistisch verwachtingspatroon neer te zetten en maak maximaal gebruik van de kracht van het salesteam. Er bestaat geen betere manier om een klant te overtuigen en de ´customer experience´ te verhogen. Gebruik dan ook de moderne communicatiemiddelen om zoveel mogelijk in contact te zijn met (potentiële) klanten en bouw aan een vruchtbare relatie voor op de lange termijn.

trend 2

Trend 2: Let’s get personal

Kom meer te weten over de voorkeuren en behoeften van zakelijke klanten.  Met behulp van dit inzicht kan niet alleen het product worden gepersonaliseerd, maar ook de service. Bovendien geeft deze manier van klantenbinding inzicht in het verwachtingspatroon dat klanten hebben. Oftewel: let’s get personal. Ondanks dat we meer en meer waarde hechten aan anonimiteit verwachten klanten een persoonlijke customer experience. Gelukkig maar, want dit vergroot de kans op loyale relaties.

Je kunt als bedrijf op veel manieren de persoonlijke customer experience vormgeven. Dit uit zich in regelmatige ontmoetingen (persoonlijk of elektronisch) waarin het niet zozeer over zakelijke onderwerpen gaat. Bouw aan een relaties door contactmomenten te creëren, waarin je elkaar als persoon leert kennen. Een persoonlijke band resulteert namelijk in gunning en ambassadeurschap, wat leidt tot klantloyaliteit.

Het voorbeeld van de groenteman is oeroud maar nog steeds effectief. In de supermarkt ligt alles wat de groenteman ook in zijn schappen heeft liggen. Zeker in 2019 bent u prima in staat om speciale producten te verkrijgen, zoals A-merken of biologische producten, bij de lokale Albert Heijn of Jumbo. Echter ligt de voorkeur nog vaak bij de groenteman. Omdat hij wel de persoonlijke aandacht heeft die je, als persoon, raakt. Vragen als´hoe was je vakantie?´ en ´Is je moeder alweer ter been?, zal je dan ook niet snel horen bij de groenteafdeling van een willekeurige supermarkt.

Wanneer u als leverancier een soortgelijke situatie creëert als bovenstaand voorbeeld, zult u merken dat uw klant veel minder vatbaar zal zijn voor uitingen van uw concurrent. Sterker nog: Uw klant zal waarschuwen voor het (schijnbaar) betere aanbod van uw concurrent.

trend 3

Trend 3: Creëer emotionele betrokkenheid

Mensen haken tegenwoordig relatief snel af wanneer zij het gevoel hebben dat iemand hen iets wil verkopen. Wat anno 2019 het meest effectief is, is het aanbieden van producten die aansluiten bij wat mensen willen ontvangen. Op deze manier vergroot je de emotionele betrokkenheid bij zowel het product als bij het bedrijf. We weten inmiddels: het creëren van emotionele binding heeft meer effect dan slechts transactionele binding.

De behoefte aan emotionele binding is terug te zien binnen vele marketinguitingen van bedrijven. Er wordt maar wat vaak geschreeuwd, dat onderzoek heeft uitgewezen dat ze de beste, goedkoopste of meest complete bedrijf van Nederland zijn. Om nog maar te zwijgen over klanttevredenheidscijfers en sterrenratings. Op deze manier probeert het bedrijf het gevoel uit te lokken, dat een klant de juiste keuze heeft gemaakt. Verder zal deze uiting het beslissingsproces van de prospect op een positieve manier beïnvloeden.

klantloyaliteit

Neem een bedrijf als Uber. Het levert niet alleen een product (transactioneel), maar het is ook in staat om een dienst te leveren wat de de klant echt wil (emotioneel). De emotionele binding creëren ze, door de Uber-passagier mee te nemen in een rating. Passagiers met een hoge rating komen sneller in aanmerking voor een chauffeur in de buurt. Dit komt doordat de chauffeur op zijn beurt selectief is wie ze op gaan halen. Deze werkwijze vormt de perfecte cocktail van transactionele en emotionele binding. Niet voor niets staan bedrijven in de rij om in dit concept te investeren.

trend 4

Trend 4: Link, Like en Share!

De kans is groot dat je als bedrijf gebruik maakt van social media en communicatieplatformen. Op deze manier kun je (potentiële) klanten op de hoogte houden over ontwikkelingen binnen jouw bedrijf en branche, hen informeren en tevreden houden. Je laat zien dat je klanten in de gelegenheid stelt om op een laagdrempelige manier informatie op te vragen en dat werkt. Uit onderzoek blijkt dat wanneer vragen van klanten relatief snel en persoonlijk beantwoord worden zij 71% meer bereid zijn om het bedrijf in hun omgeving aan te bevelen.

De steeds grotere rol van social media, schept tegelijkertijd (onbewust) een ander verwachtingspatroon. De klant of de consument is er namelijk aan gewend geraakt om bijna 24/7 in contact te zijn met de wereld om zich heen. Om de relatie te onderhouden is er dus ook meer tijd en moeite nodig om top-of-mind te blijven. Zeker binnen bedrijven die niet dagelijks in contact zijn met klanten, wordt het steeds belangrijker om een actief social media platform op te zetten, gevuld met relevante content voor de klant. Zorg er voor dat u regelmatig gezien wordt op sociale media om te voorkomen dat de concurrent op de radar van uw klant komt te staan. 

Klantloyaliteit: Houd uw ogen open in 2019

Deze vier trends zullen in 2019 een belangrijke rol gaan spelen in het creëren, behouden en versterken van klantloyaliteit. Door hierop in te spelen bereid zich als B2B bedrijf voor op de toekomst en vergroot u de kans dat klanten loyaal gedrag vertonen, voordat concurrenten u voor zijn.

Team Loyalty helpt organisaties binnen zowel het MKB en Grootbedrijf, met het creëren van klantloyaliteit. Onze unieke werkwijze is het product van ruim dertig jaar ervaring en ontwikkeling, die wij in talloze sectoren en branches toepassen.

Bent u geïnteresseerd in meer tips & trends over klantloyaliteit en relatiebeheer voor uw eigen organisatie? Wellicht dat onze whitepaper genaamd ‘Relatiebeheer als Groeistrategie’ u voldoende inzichten biedt om zelf te starten met het bouwen aan klantloyaliteit.  

Relatiebeheer als Groeistrategie

Door de methode in onze whitepaper nu zelf toe te passen:

Versterkt u de relatie met uw belangrijkste klanten
Waardoor u bouwt aan loyaliteit op een persoonlijke manier
Hierbij creëert u diverse Up- en Cross-sell mogelijkheden
Onderscheidt u zich nog meer ten opzichte van uw concurrent
En bespaart u aanzienlijk op uw relatie- en marketingbudget!
Gratis Downloaden

Vraag een persoonlijke demo aan >>

Vraag een persoonlijke demo aan >>

Vraag een persoonlijke demo aan >>

Wij bellen u op, waarna u online toegang tot onze desktop zal verkrijgen. De presentatie duurt ongeveer 15 minuten en is geheel vrijblijvend

Vraag een persoonlijke demo aan >>