Meer loyale B2B klanten in vier stappen

 

Loyale klanten praten positief over uw bedrijf en blijven langer klant dan niet loyale klanten. Het is dan ook duidelijk; uw bedrijf heeft loyale klanten nodig. Het is dan ook niet alleen interessant, maar ook van belang goed inzicht te krijgen in hoe u de loyaliteit van uw klanten kunt behouden en vergroten.

Haal meer (rendement) uit uw relatiebudget

Gelukkig zijn er voor B2B’s tal van manieren om klanten te binden. Het versterken van de persoonlijke klantrelatie is daar één van. Door een persoonlijke relatie met klanten op te bouwen, zorg je voor meer één-op-één contact en krijg je inzicht in persoonlijke interesses en voorkeuren. Genoeg redenen om meer te investeren in het leren kennen van klanten, maar hoe haal je als bedrijf het meeste rendement uit je relatiebudget?

Stap 1: Analyseer persoonlijke interesses, voorkeuren en behoeften

Veel van uw klanten krijgen dagelijks e-mails met uitnodigingen voor evenementen, loyaliteitsprogramma’s en productaanbiedingen. Het is daarom belangrijk dat uw bedrijf opvalt in de massa en de aandacht van de klantrelatie vergroot en behoudt. Door te vragen naar de vrijetijdsbesteding en de behoeften van uw klanten krijgt u meer inzicht in hoe u de aandacht van de individuele klant krijgt en behoudt.

Stap 2: Doe klanten een nuttig en zinvol aanbod

Zorg ervoor dat klanten (mensen!) zich onderdeel voelen van het merk. Hierbij is het belangrijk dat men het gevoel heeft dat u als bedrijf de (klant)relatie waardeert. Bij het verhogen van de klantloyaliteit heeft het dan ook weinig zin om zoveel mogelijk te willen verkopen. Het komt (te) vaak voor dat bedrijven zakelijke relaties, vaak lukraak, zijn gaan uitnodigen voor willekeurige zakelijke evenementen, netwerkborrels en klantendagen. Maar hiermee wordt vaak het tegenovergestelde bereikt dan wat men voor ogen had. De klant voelt zich dan juist niet gezien en ondergewaardeerd.

Stap 3: Begrijp je klanten

Verzamel de interesses, voorkeuren en behoeften en maak klantprofielen aan. Door de interesses en behoeften van iedere klant inzichtelijk te maken, kunt u, op ieder moment, gericht de klantloyaliteit versterken. Om het klantprofiel te optimaliseren kunnen details over het koopgedrag worden opgeslagen, met daarbij de feedback over bijvoorbeeld de klantenservice en de reacties over het loyaliteitsprogramma. Hoe meer gegevens u als bedrijf, verzamelt, des te meer inzicht in het gedrag en behoefte van uw relaties.

Stap 4: Houd uw klanten enthousiast

Het vergroten van klantloyaliteit begint bij het creëren van emotionele betrokkenheid bij uw bedrijf of uw merk. Dit betekent dat de emotionele binding vanaf het begin van het klantcontact belangrijk is. Een manier om de aandacht van klanten vast te houden en eventuele ontevredenheid weg te nemen, is door de reacties van klanten mee te nemen in het volgende aanbod. Mocht de klant één extra persoon meenemen naar een voetbalwedstrijd van Ajax, maar bestaat het gezin uit vier personen? Dan kunt u de beter een keer vier tickets aanbieden dan vier keer een ticket. Heeft de klant de vorige keer geen parkeerkaart ontvangen, waardoor hij lastig een parkeerplek kon vinden? Dit is waardevolle informatie en daarmee kunt u zorgen dat er de volgende keer een parkeerkaart met de tickets wordt meegestuurd.

Dit alles kost aandacht en tijd. En dat maakt vaak dat juist de extra aandacht in uw klant verloren gaat. Daarmee verliest u, op termijn, een belangrijke bron van inkomsten. Wilt u ook investeren en daarmee meer halen uit uw relaties? Wilt u de loyaliteit van uw zakelijke relaties verhogen? Bij Team Loyalty kennen en ervaren we dagelijks de kracht van klantenbinding. Een loyale klant zorgt voor rendement en stabiliteit voor langere tijd. Wij helpen graag!