Vijf tips voor B2B klantenbinding via social media

Vijf tips voor B2B klantenbinding via social media

In ons artikel Klantbeleving als bedrijfsdiscipline laten wij zien hoe KLM met haar socialmediakanalen Twitter & Facebook de klantbeleving versterkt en interactie genereert. Ook op LinkedIn speelt KLM slim in op de netwerkmogelijkheden van zakelijke relaties. Business relaties kunnen bijvoorbeeld aangeven naast wie zij in het vliegtuig willen zitten en zij kunnen KLM benaderen voor algemene maar ook voor vlucht gerelateerde vragen.

Hieronder geven wij vijf tips die het succes van het socialmediagebruik vergroten.

  • Bepaal uw doelgroep: wie wilt u met de boodschap bereiken? Op welke media zijn zij actief en waar haalt de doelgroep zijn informatie vandaan? De inzet van social media staat of valt met een analyse van de doelgroep.
  • Reageer op wat leeft binnen de doelgroep: voordat u informatie deelt, is het verstandig eerst te kijken naar waar uw doelgroep over praat. Iedereen kan content delen, maar het is de vraag hoe u de aandacht trekt.
  • Social media is tweerichtingsverkeer: Informeer de doelgroep over het bedrijf en genereer interactie als dat past bij uw doel. LinkedIn is bijvoorbeeld een uitstekend middel voor B2B’s voor het publiceren van content en het genereren van de interactie met zakelijke relaties. Op dit moment heeft 87% van het aantal B2B’s een account op LinkedIn. Met name de bouwsector, vrijetijdsmanagement, zakelijke markt, onderwijs, zorg, gemeenten en technologie zetten LinkedIn in om de relatie met de zakelijke klant te versterken.
  • Blijf scherp en verwacht vooral in het begin niet te veel: socialmediakanalen zijn geen directe sales. Het is een manier om leads te genereren, wat een aanvulling kan zijn op sales. Daarnaast is het, vooral in het begin, belangrijk om content op socialmediakanalen te linken aan reeds gepubliceerde (eigen) content. Wanneer bijvoorbeeld een actueel onderwerp in ontwikkeling is, wacht daar dan op en stem de statusupdate(s) daar vervolgens op af.
  • Maak socialmedia-activiteiten meetbaar: stel doelen op en meet tijdens de activiteiten in hoeverre de doelen worden behaald. Stel, indien nodig, doelen bij. Welke content trekt aandacht? En bij welke content haakt de doelgroep af? Welke zoekwoorden gebruikt de doelgroep in Google? Deze vragen helpen bij het analyseren van de resultaten.

If you believe business is built on relationships, make building them your business – Scott Straten