Social Media B2B

Waarom B2B’s direct moeten beginnen met Social Media

70% van de zakelijke markt gebruikt social media om informatie te verzamelen over een bedrijf, merk of product!

Het laatst uitgebrachte onderzoek van ‘Social Media Examiner’ toont aan dat ruim 83% van het aantal B2B’s via social media communiceert. We kunnen wel stellen dat de social platformen uitgegroeid zijn tot één van de meest gebruikte kanalen voor het plaatsen van content. Een mooie ontwikkeling! Maar social media in B2B vraagt meer dan alleen het antwoord op de vraag: “hoe kan ik mijn boodschap uitzenden?” Het gaat er ook om in hoeverre werknemers socialmediakanalen gebruiken bij het oriënteren op het aankopen van zakelijke producten of diensten. Daarnaast moet de content die B2B’s via social media verspreiden interactie genereren, wat de betrokkenheid met het merk vergroot. Wat zorgt ervoor dat content op social media een succes is? Wij vertellen het in het artikel: “Vijf tips voor B2B klantenbinding via social media”

B2B goes social

B2B’s zetten social media in om de relatie met klanten te versterken. Van het afhandelen van klachten tot communicatie, van marketing tot sales. Social media zijn breed inzetbaar. De overkoepelende titel van de socialmedia-activiteiten is ‘webcare’. Door middel van ‘webcare’ halen bedrijven alles uit de kast om de doelgroep bij hun merk te betrekken. En terecht. Een onderzoek naar de kansen van social media in B2B van Veldwerk, een bedrijf gespecialiseerd in Advies, Training en Resultaat voor B2B’s, laat zien dat ruim 70% van de zakelijke markt social media gebruikt om informatie te verzamelen over een bedrijf, merk of product.

Een combinatie van activiteiten op de website (online nieuwsbrieven, blogs, case studies, video’s, whitepapers en (extern) gepubliceerde artikelen) en op sociale media bevordert interactie met (potentiële) klanten, voorkomt imagoschade en brengt het product onder de aandacht. Het behoud van bestaande klanten, de aandacht trekken van nieuwe en potentiële klanten en de relatie versterken is wat B2B’s met ‘webcare’ willen bereiken.

De voordelen op een rij

Hogere klanttevredenheid: in gesprek gaan met de klant zorgt voor een hogere klanttevredenheid.
Hogere opbrengsten: het zorgt bij ruim 85% voor ‘Business Exposure’
Doelgroepen worden bereikt: het bedrijf kan haar doelgroepen indelen op basis van diverse eigenschappen, zodat vervolgens gericht een boodschap kan worden verzonden.
Uitstraling van autoriteit: B2B (complexere) producten verdienen extra uitleg. Bij 65% versterkt webcare het onderscheidend karakter, doordat zij met content het product en of dienst begrijpelijk maakt.
Verhoging van de naamsbekendheid en generatie van interactie: bij 55% van de B2B’s die actief een blog bijhouden, stijgt de naamsbekendheid. Bij 65% van de B2B’s zorgt zichtbaarheid op social media voor een stijging van het aantal bezoekers op de website. Dit komt ook doordat bedrijven met socialmedia-accounts worden opgemerkt door google.
Imago versterkend: als B2B’s kwalitatieve content plaatsen, neemt het vertrouwen van de klant in het bedrijf toe. Met het plaatsen van blogposts, statusupdates en artikelen deelt het bedrijf haar expertise en kwaliteiten.
Nieuwe klanten: content zorgt ervoor dat bedrijven nieuwe klanten aantrekken. Bij 56% van de B2B’s die actief zijn op social media zorgt het voor een toename van zakelijke relaties.

Samenvattend

De mening van de B2B ondernemer over het zakelijk gebruik van social media is bijgesteld. Waar eerst nog werd getwijfeld aan het nut, ziet men nu wat het gebruik ervan oplevert. Hogere opbrengsten, een sterker imago, meer naamsbekendheid en een toename in het aantal zakelijke relaties zijn slechts enkele voordelen van socialmedia- inspanningen. Bedrijven besteden volop aandacht aan het behandelen van klachten en er wordt ingespeeld op de informatiebehoefte van de klant. Inmiddels is een grote meerderheid van het aantal B2B’s overtuigd van de toegevoegde waarde van social media. Welk medium voor welk bedrijf geschikt is, verschilt per branche. Het gaat uiteindelijk om het verhogen van de klanttevredenheid, het verbeteren van het (online) imago en het versterken van de klantrelatie. Klantenbinding via sociale media is een investering in relaties met de juiste inbreng en aandacht.